En İyi Gezi ve Seyahat Blogu

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kamp Tavsiyeleri
  4. »
  5. Nüzhetiye Şelalesi Trekking Parkuru

Nüzhetiye Şelalesi Trekking Parkuru

Burak ARGÜÇ Burak ARGÜÇ -
562 0
nuzhetiye doga yuruyus

Kocaeli ‘de yaşadığımız için hepimiz çok şanslıyız sanırım. (Fabrikaları hesaba katmazsak.) Dört mevsim güzellikle dolu bir bölgedeyiz. Bu saklı güzelliklerin arasında Gölcük’teki Nüzhetiye Şelalesi en başta gelir kendi adıma. Nüzhetiye Şelalesi ’nin fotoğraflarını gördüğümde her zaman gitmek istiyorum. En son Damla suyun reklamlarında da kendisini gösterdi. Eminim bir çoğunuz reklamdaki yerin Kocaeli ‘de olduğunu düşünmemişsinizdir bile. Hadi o zaman güzel bir hafta sonu kaçamağı için yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Nüzhetiye Şelalesi Nerede?

Nüzhetiye Şelalesi Kocaeli’nin Gölcük ilçesinin Nüzhetiye Köyü’nde bulunuyor. 93 harbi zamanı Doğu Karadeniz ve Kafkasya’dan göçen Gürcülerin yaşadığı bir orman köyü burası. Köye gidince manzarasına hayran kalacaksınız. Tüm Körfez ayaklarınızın altında. Samanlı Dağları’nda bulunan Nüzhetiye Köyü ’ne 5 km ileride bulunan köyün adını almış Nüzhetiye Şelalesi. Köy meydanına geldiğinizde, caminin yanından yukarı doğru ilerleyerek şelaleye ulaşabilirsiniz. Bu arada yollar tümüyle asfalt, ulaşım asla gözünüzü korkutmasın. Bireysel araçlarınızla çok rahat gelebilirsiniz.

Nüzhetiye Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?

Nüzhetiye Şelalesi ‘ne ulaşım her anlamda çok rahat. İster kendi aracınızla, isterseniz toplu taşıma ile. Kendi aracınızla gidecekseniz eğer, navigasyona yazmanız yeterli hatasız götürüyor. Sakın bu şelaleyi ıssız bir yerdeymiş gibi düşünmeyin. Köy merkezinde her türlü ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Navigasyonunuz yoksa da İstanbul – Yalova D-100 yolunda Yalova istikametine doğru ilerleyip sağda bulunan Ford Otosan sapağından veya biraz ilerideki Bahçecik sapağından sapıp Nüzhetiye tabelaları takip edilerek de köye ulaşabilirsiniz. Gölcük ‘e gelince, kime sorsanız size söyler zaten. Gün içerisinde, devamlı çalışan toplu taşımada bulunmaktadır. İzmit merkeze 19 km mesafede olan köye, İzmit’ten yarım saatte, İstanbul’dan ise yaklaşık 1,5  saatte ulaşabilirsiniz.

Nüzhetiye Şelalesi’ne Ne Zaman Gidilir?

Nüzhetiye Şelalesi ‘ne her mevsim gidebilirsiniz. Yağmurlu ve karlı havalarda yürüyüş anlamında biraz tehlikeli olabilir. Parkurda çok fazla taşlık alan olduğu için, kayma riskiniz artacaktır. Buz gibi suların altında keyif yapacak diyorsanız sıcak yaz aylarını tercih etmelisiniz. Kendi adıma en keyif aldığım dönemler ilkbahar ve sonbahar oluyor. Bölge de çok fazla kestane ağaçları mevcut. Kestane zamanı giderseniz, akşam keyifli yiyeceğiniz kestanelerinizi toplayabilirsiniz.

Nüzhetiye Şelalesi Trekking Parkuru

Yürüyüşünüze birkaç farklı noktadan başlayabilirsiniz. Genelde gruplar yürüyüşlerine köyün içinden başlıyorlar. Biz bireysel olarak gittiğimizde, ilk başta köy merkezinde bulunan caminin hemen altında çay ocağından çaylarımızı alıp, cami bahçesinde kahvaltımızı yaparak başlıyoruz. Caminin hemen altında, market bulunmakta. Oradan ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Camiyi merkez olarak düşünürseniz, hem sağından, hem de solundan yürüyüşünüze başlayabilirsiniz. Sağ taraf asfalt olduğu için çok keyif vermeyebilir. O nedenle soldan yukarıya doğru başlamanız daha keyifli olacaktır. Köyden çıktıktan sonra toprak yola sapıyoruz. Eğer kestane zamanında oradaysanız, kestane toplaya toplaya yürüyüşünüze devam edebilirsiniz. Yürüşünüze heyacan katmak istiyorsanız, ağaçlık bölgeden aşağılara inebilirsiniz. Tabi biraz risklidir. Çocuklu ailelere tavsiye etmem. Kısa rotamız ise Nüzhetiye Köyü Alabalık tesislerine kadar araçla gider, hemen yanından şelale yolu başlayacaktır, oradan sonra 2 km yürüyerek şelaleye ulaşabilirsiniz. Biz uzun ve zor rotamıza devam edelim. Ağaçlar arasında aşağıya iniyoruz.

Dipnot: Eğer bu parkuru yapacaksanız, uzun paçalı kıyafetler tercih ediniz. Dallar ve ısırgan otları sizi rahatsız edebilir çünkü.

nuzhetiye selalesi

nuzhetiye selalesi

Sık ormanın içinden inişli ve çıkışlı bir rota sonunda, Nüzhetiye Şelalesi’nin tepesine ulaşıyoruz. Basit rotada direkt şelaleye ulaşıyorsunuz. İlk defa trekking yapıyorsanız, veya yanınızda da alana hakim bir arkadaşınız yoksa zor parkuru asla tercih etmeyiniz. Kısa yol size daha çok keyif verecektir.

İlk defa yürüyecekler için en güzel ve kolay parkur arabanızı Nüzhetiye Köyü Alabalık tesislerine park edip, yürüyüşe de buradan başlamanız. Yürüyüşünüz daha kolay ve tehlikesiz olacaktır. Yukarı doğru su boyunca yürümeniz yeterli. Yol sizi Nüzhetiye Şelalesi’ne götürecek zaten. 2 km’lik bu yolu rahatça yürürsünüz. Uzun rota ortalama 9-10 km ama rehbersiz yürüyemezsiniz.

 

nuzhetiye selalesi

Su yürüyüşlerinde ıslanmamanız ve kirlenmemeniz imkansız. O sebeple yanınızda kesinlikle yedek bir ayakkabı veya terlik olsun. Bu parkura gelirken, asla tabanı kayan ayakkabı tercih etmeyiniz. Allah korusun, kayıp bir yerinizi kırabilirsiniz. Altı kaymayan, suya girebileceğiniz, bileği saran bir bot, uzun paçalı kıyafet ve şortunuz yanınızda olsun. Suya girme niyetiniz varsa havlunuzu da unutmayın. Tüm bunları koymak içinde bir sırt çantası.

Trekking ayakkabısı alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Parkurumuzun Sulu Kısmına Başlayalım.

Belli bir noktadan sonra dereye girmek durumunda kalacağız. Dereye girmek zorunda kaldığınızda suyun içindeki taşlara dikkatli basmalısınız. Taşlar çok kaygan, lütfen dikkatli olunuz. Yürüyüş yapan bazı kişiler, suya girmemek için taştan taşa atlıyor. Taşlar kaygan olduğu için, çekirge misali bir nokta da kayıp düşüyorlar. Bana sorarsanız direk girin suya, hem daha keyifli olur, hem de daha az tehlikeli. Genel anlamda basit ve kısa bir rota su kısmı. O nedenle tadını çıkartın. Çoğu yerde yandaki patika yollardan yürüyorsunuz. Orta kısımda sıkıntılı kısım karşımıza çıkıyor. Bu noktada iple çıkış yapmanız gerekiyor. Alanda hazırda zaten bir ip bulunmakta, yanınızda getirmenize gerek yok. Burada belli bir sırayla, yardımlaşarak yukarı doğru çıkıyorsunuz.

nuzhetiye selalesi

Sonunda doğa harikası şelalenin sesini duyuyoruz. Şelalesi’nin döküldüğü yere bir koridor gibi yerden geçiliyor ve tam döküldüğü yer güneş almıyor. Çevresiniz kaplayan o yosunları görselliği, şelalenin dökülüşü insana bütün dertlerini unutturuyor. Hemen şelalenin altına girmek istiyor insan ama su gerçekten buz gibi. Tabi şelalenin görünce asıl bulunma nedenimiz ortaya çıkıyor, fotoğraflar çekip likelar almak. Bu aşamada dikkat, cep telefonlarının arası suyla çok iyi değil. Ve artık geri dönüş başlıyor, dönüşe geçtiğinizde geldiğiniz yolu geri yürüyorsunuz. Yolun bitiminde, Nüzhetiye Köyü Alabalık tesislerine varıyorsunuz. Nüzhetiye Köyü Alabalık Tesisleri’nde alabalık yiyebileceğiniz gibi kahvaltı da edebilirsiniz.

nuzhetiye selalesi

nuzhetiye selalesi

Nüzhetiye Şelalesi ‘nde Kamp Yapılır mı?

Köyden çıktıktan sonra ormanlık alanda kamp alanları mevcut. Tesis gibi düşünmeyin tabiî ki, doğada bir kamptan bahsediyoruz. Dere boyunca da kamp yapabileceğiniz yerler bulabilirsiniz. Nüzhetiye Şelalesi’nin döküldüğü yerde kamp mümkün değil. Çadır kurabileceğiniz bir alan bulunmamakta. Caminin hemen altındaki marketten alışveriş yapabilirsiniz. Dere kenarında kamp yapsanız bile içme suyunuzu yanınızda getirmelisiniz. Alabalık tesisinden faydalanmak isteyenler onun civarında kamp yapabilir. Hemen çadırlarınızı kurmayın. İlk önce keşif yapın çok güzel kamp alanları bulacaksınız.

Çadır alırken nelere dikkat etmelisiniz? Hadi okuyalım.

 

Kısa ama orta zor bir yürüyüş parkuru Nüzhetiye Şelalesi ‘nin görselliğisizi kendine aşık edecektir. Ve artık ayrılık vakti, Yuvacık ‘ı da görmeyi unutmayın.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir